Lymfedrainage

Wat is lymfedrainage?


De manuele lymfedrainage is een massagevorm, die erop gericht is het lymfestelsel te stimuleren. Deze stimulatie is nodig om het teveel aan vocht (zichtbaar en onzichtbaar oedeem) beter en sneller via de lymfebanen af te voeren.

 

In 1932 ontwikkelde Dr. Emil Vodder, een Deense bioloog, samen met zijn echtgenote, een voor die tijd revolutionaire therapie: de manuele lymfedrainage volgens de methode VODDER. Het bijzondere van de therapie van Dr. Vodder is, dat die niet alleen gericht is op de drainerende werking van het lymfestelsel, maar vooral op de voedende en zuiverende werking van al het lichaamsvocht.

 

De Manuele Lymfedrainage volgens de methode Vodder is een zachte massagevorm en is op het gehele lichaam toepasbaar. Ze heeft als doel de vochtdoorstroming te stimuleren en eventuele stagnatie op te heffen, de immuniteit (weerstand) te verhogen, de stress te verlagen en het hormonale stelsel te optimaliseren.

De waterhuishoudIng wordt direct beïnvloed door de stimulatie van het lymfesysteem en indirect door het dempen van het verhoogd stressniveau in het lichaam.


Ook voor honden is deze vorm van massage geschikt. Het brengt namelijk niet alleen de lymfestroom op gang maar ook de rest van de vochthuishouding. Het lichaam van een hond bestaat ook voor ongeveer 2/3 uit vocht. Dit vocht bevindt zich in en rondom alle lichaamscellen, de bloedbanen, lymfebanen en hersenbanen. Wanneer het lichaam in optimaal evenwicht is, is de waterhuishouding in balans en verkeerd in optimale conditie. 


Zeer veel processen verlopen via het lichaamsvocht. Het lichaamsvocht zorgt onder meer voor het geleiden van zenuwprikkels, vervoer van de hormonen of schadelijke stoffen (bijv bacteriën) en het uitwisselen van bouw-en afbraakstoffen en/of gassen bijv zuurstof. Het afvoeren van vocht is belangrijk. Het vocht kan drukken op zenuwen en bloedvaten en/of spieren. Manuele lymfedrainage is niet alleen gericht op de vocht afvoerende werking maar ook op de voedende en zuiverende werking van al het lichaamsvocht.Hoe werkt het?


Bij de manuele lymfedrainage wordt ritmisch een heel zachte, spiraalvormige druk uitgeoefend op de lymfeklieren en lymfebanen, waarbij de richting wordt bepaald door de stroomrichting van het lymfestelsel. Vooral het ritme van deze greep is erg belangrijk.

Dat ritme moet namelijk overeenkomen met het openen en sluiten van de kleppen in de lymfebanen en in de haarvaatjes, want alleen dan kan al het 'overtollige' lichaamsvocht goed worden afgevoerd.

De behandeling vindt in een rustige ruimte met een aangename temperatuur en in een ontspannen sfeer. De duur van de behandeling is afhankelijk van de klacht en zal vrijwel pijnloos zijn. De behandeling begint na een uitgebreide anamnese waarin de klachten worden besproken. De massage begint met het openen van de grotere lymfeklieren in het gebied van de klacht. De massage wordt altijd richting het hart gegeven zodat het vocht goed afgevoerd kan worden.


Wanneer kan je Lymfedrainage bij honden toepassen?


De manuele lymfedrainage is toepasbaar bij zeer veel klachten, al dan niet in combinatie met andere therapievormen. 

 

 • Zwellingen (oedeem) : lymfe oedeem, zwellingen na een ongeval of na een operatie.
 • Verstuikingen.
 • Bloeduitstortingen.
 • Spierpijnen en spierletsels.
 • Na sporten, sportprestatie.
 • Dystrofieën.
 • Artrose.
 • Klachten als gevolg van stress, angst.
 • Keel-, neus-, en ooraandoeningen.
 • Huidproblemen zoals eczeem en littekens.
 • Bloedcirculatiestoornissen en open wonden.
 • Orgaanklachten


Lymfedrainage kan dus toegepast worden op mens en hond. Wil je deze geweldige opleiding volgen schrijf je dan snel in, info@k9opleidingen.com In november start de opleiding.